Oregano – nie tylko przyprawa

Oregano zazwyczaj kojarzy nam się z aromatyczną pizzą i innymi daniami kuchni włoskiej, w której ta przyprawa zaliczana jest do podstawowych skłaników wielu dań. Ma wyrazisty i bardzo charakterystyczny zapach, którrego nie sposób nie odróżnić. Warto wiedzieć, że oregano to nie tylko przyprawa, ale także cenny surowiec do pozyskiwania olejku. Olejek ten pozyskuje się z liści i posiada on szereg cennych właściwości leczniczych.

Składniki olejku z oregano

Głównymi składnikami olejku z oregano są tymol i karwakrol. Te związki chemiczne odpowiadają za jego właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Ponadto wykazano też jego własciwości przeciwgnilne i przeciw ropieniu ran. Zawiera też szereg witamin oraz minerałów i związki z grupy flawonoidów o działaniu przeciwutleniającym, zwalaczającym wolne rodniki tlenowe.

Zastosowanie olejku z oregano

Stosuje się go m.in. w celach odkażających, chroniących ludzki organzm przed infekcjami lub pasożytami. Olejek z oregano, może także pomagać w procesach trawiennych i chronić przed niestrawnościami, spwodowanymi spożyciem nieświeżych potraw. Można go stosować także jako dodatek do wykonywanych inhalacji – działa rozszerzająco na oskrzela, ułatwiając tym samym oddychanie, a dotatkowo jego właściwości przeciwdrobnoustojowe, pomogą w zwalczaniu infekcji dróg oddechowych. Można go stosować zewnętrznie w przypadku grzybicy, dzięki jego cennym wlaściwościom grzybobójczym. Stosowany profilaktycznie, może także wspomóc i usprawnić działanie układu odpornościowego.

Blog o zdrowiu i odżywianiu https://arturtopolski.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *